Bílé zlato doby elektrické

Bíle zlato doby elektrické. Lithium a investice.

Bílé zlato doby elektrické. Ve světě, kde elektrifikace hraje čím dál důležitější roli, se pozornost nejenom investorů upíná na lithium. Pro mnohé z nás jde jen o jeden ze stopových prvků, ale pro rozvoj technologii je to kritický komodita. Lithiumiontové baterie jsou středem elektromobílní revoluce a obnovitelných zdrojů energie. A proto lithium označujeme za bílé zlato doby elektrické. Nahlédněme pod pokličku této důležité komodity dnešní elektrické éry a zjistíme, jak lithium formuje naši budoucnost.

Kdo je největším hráčem na poli lithia ?

Čína zpracovává více jak polovinu celosvětově vytěženého lithia a stále se naží získávat další naležiště a doly po celém světě. Většina světa, včetně USA, je tedy zavislá na lithiu zpracovávané Čínou a to se začíná pomalu projevovat i u nás v Evropě. Čína investovala do lithiové těžby a její infrastruktury velké peníze a to již na počátku roku 2000. Proto není divu, že aktuálně pokrývá přes 60% trhu s elektrickými vozy. Pro dosažení klimatických cílů je lithium klíčovým elementem, avšak jeho těžba je nákladná a obtížná. Většina těžby probíhá v zemích Latinské Ameriky a Austrálie, odkud surové lithium většinou Čína dováží. A to může být pro Čínu a její dodavatelský retězec problém, protože jednotlivé státy si začínají uvědomat důležitost lithia při elektrifikaci společnosti.

Některé státy již začaly lithiovou těžbu regulovat a chtějí zpracování udržet ve svých zemích a nikoliv jej přesouvat do Číny. To žene Čínu poohlédnout se po zdrojích lithia v ekonomicky a politicky nestabilních zemích Afriky. Také USA začaly tento problém řešit a chtějí snížit svou závislost na dodávkách lithia z Číny, tim že zprovozní doly a naleziště lithia na území Ameriky a Kanady.

Může nabídnout bílé zlato doby elektrické zajímavou investici ?

Komoditní trh nabízí investiční příležitosti stejně jako jiné trhy. Investor však musí chápat, jak tento trh funguje a v jakém cyklu se komoditní trh, a specificky lithium, nachází. Lithium je aktuálně hodně navázané na elektromobily a poptávku po nich, proto může do jisté míry korelovat s vývojem v automobilovém průmyslu. Využití lithia najdeme rovněž při výrobě solárních panelů a dalších obnovitelných zdrojů energie, včetně toho, že zastává důležitou pozici při dekarbonizaci a přechodu společnosti na obnovitelné zdroje a celosvětové snížení emisi.

Tak, jako každá investice, i lithium a jeho potenciálním růstu závísi na nabídce a poptáce. Bude-li poptávka po lithiu růst, bude růst i jeho cena. Nutno brát na zřetel, že vědci a výzkumníci hledají a experimentují s materiály, které by mohly v budoucnu lithium nahradit. To je však dlouhá cesta a pro následující dekádů se odhaduje růst trhu lithia až na úroveň kolem 22 bilionů dolarů. Investovat do lithia se dá formou například akcií těžařských lithiových společností, jakými jsou například australský těžař Concentrix Lithium (CXO) nebo americká společnost Albemarle Corporation (ALB). Bezpečnější formou investice do lithia může být například ETF Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF (LITU), zaměřující se na lithium a bateriový průmysl. Nicméně před jakoukoli investici si vždy proveďte vlastní průzkum a analýzu rizik s ní spojenou. Více o investicích do komodit si můžete přečíst také v tomto článku.

Boj o lithium již započal a investoři hledají zajímavé lithiové příležitosti.

Bílé zlato doby elektrické. Jak náročná je těžba lithia ? Kdo kromě Číny lithium těží ? Co vlastně lithium je a jak se těží ? Jak probíhá zpracování lithia ? Více informací o těžbě lithia a jeho zpracování najdete ve videu uvedeném níže:


Zdroj: Wall Street journal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *