Opravdu může investor porazit trh ?

Opravdu může investor porazit trh ? Investování na finančních trzích je oblastí, ve které se mnozí snaží dosáhnout nadprůměrného výnosu a porazit tak trh. Na internetu najdeme plno příběhů, jak lidé porazili trh a zbohatli díky investováním. Nicméně tyto příběhy nám většinou neříkají úplnou pravdu nebo zatajují tu podstatnou část příběhu. Peníze na finančních trzích se vydělávají tak, že jeden investor musí prodělat, aby jiný mohl vydělat. Proto investovat na finančních trzích a porážet trh není vůbec jednoduché a je dobré vědět, proti komu vlastně na finančních trzích stojíme.

Proti komu na finančních trzích opravdu stojíme ?

Finanční trh je divoké místo, kde proti sobě stojí mnoho účástníků. Tito účastníci mohou být nejenom drobní (retail) investoři, ale především institucionální investoři, jako jsou penzijní fondy, banky, investiční fondy či jiné finanční instituce. Institucionální investoři disponují výrazně většími finančními prostředky, mají rozsáhlé zkušenosti, dovednosti a hlavně mají přístup k profesionálním nástrojům, informacím a analýzám. Drobní investoři mají tedy mnohonásobně menší sílu ovlivňovat dění na finančních trzích než institucionální investoři. Znamená to tedy, že porazit trh může jen institucionální investor ?

Kdo skutečně poráží trh ?

Institucionální investoři mají podstatně více výhod oproti drobným investorům. Každopádně to neznamená, že pouze institucionální investoři porážejí trh. Ve skutečnosti, porážet trh dlouhodobě je téměř nemožné pro jakéhokoli investora. Krátkodobě porazit trh dovede i drobný investor, ale vyžaduje to zkušenosti, znalosti a neustálé se vzdělávání. Finanční trhy lákají čím dál více začínajících drobných investorů a ti se musí investičně vzdělávat, aby na tomto trhu „přežili“.

Porazit trh není vůbec jednoduché a investor by měl vědět proti komu na finančních trzích opravdu stojí.

Opravdu může investor porazit trh ? Vybírat si jednotlivé akcie nebo investovat formou fondů ? Je aktivní investování výnosnější než to pasivní ? Proti komu na finančních trzích hrajeme ? Poslechněte si další informace na téma finančních trhů a schopnosti porážet trh v zajímavém videu níže:


Zdroj: Juraj Karpis

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *