Investovat najednou nebo postupně ?

Investovat formou pravidelných nákupu nebo vložit finanční prostředky najednou ?

Investovat najednou nebo postupně ? Mnoho lidí řeší otázku, zda mají investovat všechny dostupné finanční prostředky najednou nebo raději postupně. Ze všech strán slyšíme, že model pravidelného investování ala DCA (Dollar Cost Averaging), je ten nejlepší způsob. Nakupujeme průběžně akcie, ETF či jiná investiční aktiva, například každý měsíc a průměrujeme tím nákupní cenu aktiva. Nemusíme tak řešit propady a čelit rozhodnutí, zdali nakoupit teď nebo až to klesne více. Avšak na investování je potřeba se dívat z různých úhlů a je dobré si poslechnout i jiné názory, které výhodnost pravidelného investování narušují.

Investovat postupně je tedy výhodnější ?

Upřímně si řekněme, že ne každý začíná investovat s částkou přesahující stovky tisíc korun nebo dokonce milionů korun. Proto se nabízí automaticky varianta postupně, tedy co ušetřím z výplaty, dám do investic. Jeden z častých argumentu je, že investovat postupně je mnohem výhodnější a to především z pohledu celkového zhodnocení investice. Do jisté míry je to pravda, ale má to jeden háček. Poplatky, které zaplatíme za tyto pravidelné nákupy, tuto výhodnost jaksi narušují. Pokud se bavíme na urovni procent, tak se pohybujeme v rozmezí 0,5-1% roční výkonnosti dané investice, kterou si vezme pravidelné investování prostřednictvím poplatků. Při dvacetiletém investičním horizontu to může být mezi 10-20%, o které jednoduše příjdeme. A zde se zpět do hry dostává varianta investovat najednou.

Pokud máme větší obnos peněz, který chceme investovat a nechceme prostě peníze vložit do investic najednou, tak můžeme tento obnos rozdělit na 2 nebo 3 části. Každou z těchto částí pak investovat při dosažení určitého procentuálního tržního propadu investičního aktiva.

Jako investor si musíme zvážit, co je pro nás přijatelnější a komfortnější a nastavit si takovou investiční strategii, kterou se budeme řídit.

Investovat najednou nebo postupně ? Jaké výhody má pravidelné investování ? V čem je naopak investovat najednou výhodnější ? Poslechněte si zajímavé argumenty a různé pohledy na toto téma, které někteří investoři řeší.


Zdroj: Investiční web

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *