Nabízí čínské akcie investiční příležitost ?

Nechce se vám číst ? Tak si článek „Nabízí čínské akcie investiční příležitost ?“ jednoduše poslechněte:


Nabízí čínské akcie investiční příležitost ?

Čína je aktuálně hodně viditelná a poutá na sebe mnoho pozornosti. Na jednu stranu je vykreslována velmi negativně, na druhou stranu se o ní mluví jako o technologickém lídrovi. Čína naplno šlape v oblasti technologií, zejména pak v umělé inteligenci, fintechu či elektromobilitě. Firmy jako Alibaba a Tencent jsou globálními technologickými giganty, které má v hledáčku nejeden investor. Čínské akcie nabízejí atraktivní investiční příležitosti díky jejich nízkým valuacím. Nicméně je nutno brát v potaz i rizika, která mohou činský trh zasáhnout a investora nepříjemně překvapit.

Jaké investiční příležitosti nabízí čínský trh ?

Čínský trh nabízí významné investiční příležitosti díky rychlému růstu akcií a nízkým valuacím ve srovnání s americkým trhem. Akcie čínských technologických společností výrazně vzrostly od svého minima což představuje atraktivní potenciál pro investory. Navíc je čínský trh třikrát levnější než americký, což vytváří prostor pro další růst. Například akcie Alibaba, s výrazným růstem příjmů a významným poklesem ceny akcie, představují jednu z klíčových příležitostí.

Kromě technologických společností nabízí čínský trh vysoké dividendové výnosy, zejména u firem v Hongkongu, které poskytují stabilní zisky s nízkými valuacemi. Mnohé z těchto společností vyplácejí dividendy dvoucifernými hodnotami, což přitahuje dlouhodobé investory. I přes geopolitická rizika je čínský trh plodnou půdou pro hledání levných a atraktivních akcií, které mají potenciál pro růst. Diverzifikace portfolia s čínskými akciemi může přinést nejen zajímavé výnosy, ale také rozložit peníze více geograficky. Jak na úspěšný stock picking, si můžete přečíst v tomto článku.

Jaké je aktuální dění na čínském akciovém trhu ?

Na čínském akciovém trhu se aktuálně odehrává výrazný růst, který zaznamenal největší nárůst od roku 2008. Od poloviny září 2024 vzrostly čínské akcie o více než 20 %, přičemž technologické akcie v Hongkongu vzrostly od svého minima v roce 2022 o 70 %. Tento nárůst je poháněn ekonomickým stimulem, snížením úrokových sazeb a rozvolněním podmínek pro nákup nemovitostí ve velkých čínských městech.

Rostoucí obchodní aktivita v Šanghaji a Šen-čenu přináší na trh rekordní objemy obchodů, a to i přes předchozí pokles čínských akcií o 45 % od roku 2021. Oživení je podporováno snížením úrokových sazeb a stabilizací ekonomiky, což posiluje důvěru investorů. Zájem o čínský trh roste, a to navzdory dřívějším obavám spojeným s geopolitickými riziky a regulacemi.

Čínské akcie nabízí investiční příležitost, nicméně čínské společnosti a jejich finanční výsledky nejsou tak transparentní, jako například ty evropské či americké.

Nabízí čínské akcie investiční příležitost ? Jaký je rozdíl v dividendách mezi americkými a čínskými akciemi ? Jaký vliv mají geopolitická rizika na investování v Číně ? Jaké jsou valuace čínských akcií ve srovnání s americkými ? Další informace si poslechněte ve videu níže:


Zdroj: Jindřich Pokora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *